Print artikel

Sig ATLAS til din nadver

Mon Jesus ville have brudt sig om Killer Kebab, hvis han havde levet i dag?
Anbefaling
15.04.25
I anledning af påsken giver vi dig fem gratis artikler om mad og madkultur. Velbekomme.

Sidder du godt? Har du fået vasket fødderne? Så er du vist mere end klar til en portion velafstemt læsestof om mad.

Siden verdenshistoriens vel nok mest berømte måltid udspillede sig på denne dag for knap 2000 år siden, er madens rolle i vores liv kun blevet større. Faktisk ekstremt stor. Der er mad alle vegne i vores kultur. Vores tilværelse, fra vi vågner, til vi går i seng, er gennemsyret af mad, tanker om mad, billeder af mad, historier om mad. Butiksdøden er over os, også i København, men én ting kan man være sikker på: Madsteder bliver der flere og flere af. Vi gider sgu ikke længere nøjes med lidt usyrnet brød og nogle fisk, og selvom både vand og vin stadig er populære tørstslukkere, vil vi have mere: Cola Zero. Mountain Dew. Kombucha. Monster Energi. Faxe Kondi. Påske Bryg.

Her på ATLAS kan vi selvfølgelig ikke lade være med at beskæftige os med så kulturelt vigtigt et emne. Derfor får du her fem artikler om mad, der på hver sin måde undersøger dette altomsiggribende emne. Artiklerne er i dagens anledning låst op og gratis for alle at læse. Rigtig god fordøjelse.
 

Mærkevaremad


Avocadomaden som kulturelt fænomen er for længst kommet og gået, men ham, der stod med et læderforklæde på og lavede den, er ikke. Han er her stadig, og nu har han kastet sig over nye køkkener. Hvorfor skal så mange nye, københavnske spisesteder udspringe fra samme type projekt?
 

Kommer madkulturen nedefra eller chop down?


For 20 år siden forsøgte Claus Meyer og ligesindede at revolutionere dansk madkultur med manifestet for det ny nordiske køkken. Hvordan gik det, og hvor er vi nu? Vi tager temperaturen på dansk madkultur set gennem tidens kogebøger.

Jeg hader mad


Selv René Redzepis ypperste præstation bliver til lort og derefter til natur igen. Dannelsen kan ikke spises. Selvom det er det, vi håber. Esben Schjørring forklarer, hvorfor han hader mad
 

Velbekomme


Da Lisa Lind Dunbar begyndte at dele historier om overgreb og giftig arbejdskultur i restaurationsbranchen, væltede det ind med vidnedsbyrd fra hundredevis af nuværende og tidligere medarbejdere i branchen, der ville dele deres oplevelser og harme. Her fortæller hun om sine år på den danske madscene.

 

Alt er lidelse. Også mad


Som samfund er vi neurotisk optagede af den spiseforstyrrede kvinde, men det dækker over, at et problematisk forhold til kost og træning ligeså vel kan ramme mænd. Ideen om, at der overhovedet findes et naturligt forhold til mad og motion, er en illusion.


Hvis du har lyst til at læse videre og få adgang til alle artikler fra et magasin, der tager kulturen seriøst, kan du lige nu få en måneds gratis adgang, hvis du opretter dig som abonnent. Klik her.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.