Det ideologiske landskab efter valget
Det første, der skal bemærkes, er, at den kommende regering er valgt på mindst mulige mandat. Bogstavelig talt: Blå blok har ét mandat mere end rød. Hvis blot en enkelt af de 37 MF’ere fra DF, der nu skal sidde i Folketinget, får kvaler med sin samvittighed og melder sig ind i Socialdemokratiet, så vil flertallet de facto have flyttet sig. Det sker nok næppe, DF’s partidisciplin in mente, men det siger lidt om, hvor svagt et grundlag den kommende regering faktisk hviler på.
19,5% af de afgivne stemmer gik til den kommende statsministers parti. 16,5% af de stemmeberettigede har stemt på den kommende statsministers parti. Og af Danmarks voksne befolkning på omkring 5 mio. indbyggere er det ca. 685.000 eller ca. 13,5%, der decideret har stemt på vores kommende statsministers politik. Det er lidt mere end hver ottende. Dvs., omkring hver ottende voksne i Danmark har givet mandat til den kommende statsminister.
Selvom den kommende regering har fået minimalt mandat til at føre sin politik, er der alligevel tre ting, vi kan konkludere omkring det ideologiske landskab, som tegner sig i Danmark efter valget.
Blå blok repræsenterer en sammenhæ