Print artikel

Om lørdagen redder grusbanden åen

Foto: Victor Boy Lindholm
Reportage
28.02.25
Iltsvind i fjordene, kvælstof i vandløbene og en biodiversitetskrise ude af kontrol. Er alt håb ude? Langs en sjællandsk hovedvej står en række frivillige klar til at kaste sten og grus i Græse å i et forsøg på at redde ørrederne.

På en lør­dag i ok­to­ber er der par­ke­ret en stri­be bi­ler på en plø­je­mark lidt udenfor den nord­sjæl­lands­ke by Slan­ge­rup. I bag­grun­den kan man høre mo­tor­stø­jen fra rute 207, bed­re ken­dt som Hø­rup skov­vej, der for­bin­der en af Dan­marks ældste byer med Fre­de­rikssund. 

­Langs mar­ken lø­ber Græ­se å og kryd­ser un­der ve­jen. Det er ikke til at ud­skil­le åens lyde fra bi­ler­nes dæk. Åen lø­ber gennem et både kul­ti­ve­ret og in­dus­tri­ali­se­re­t land­skab, et land­skab som åen selv er ble­vet om­for­met i. Først af vand­møl­ler­ne i mid­del­al­de­ren, siden­hen af gra­ve­ma­ski­ner­ne i det 20 år­hun­dre­de.

Det er derfor rækken af biler holder her. Det er de frivillige med deres biler, der er mødt op denne lørdag formiddag for at deltage i et genopretningsprojekt af Græse å, som er ledet af Den sjællandske grusbande. Sådan én findes, og bandelederen hedder Rune Hylby.

Den sjællandske grusbande er blevet til under det fælleskommunale initiativ Fishing Zealand, hvor ni kommuner er gået sammen om at sikre et bæredygtigt fiskeri, og at vandløbene får en god økologisk tilstand.

Lo­kal­di­plo­ma­ti

Vi står i en ha

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.