Seks sanselige naturtekster
Hvis vi skal forstå klima- og biodiversitetskrisen og dens indvirkning på livet her på planeten, er naturvidenskabelige undersøgelser, data kort sagt, vigtige. Det er videnskabsfolks arbejde, der viser os omfanget af krisen og hvordan den specifikt rammer jordens dyre-, plante- og menneskeliv.
Men vi har også brug for noget andet. Vi har brug for det, man kunne kalde et sanseligt perspektiv. Skildringer af, hvordan det opleves og føles at være menneske i den her verden, hvor klima- og biodiversitetskrisen udfolder sig dag for dag. Selvom naturvidenskaben er i stand til at sætte tal på klimakrisen og måle katastrofen, så ingen kan lukke øjnene længere, er tal også sært abstrakte og kølige. Vi har brug for at mærke, ikke blot analysere.
Det er ofte med den indgangsvinkel, at vi dækker natur- og klimastoffet her på magasinet. Nu har vi samlet seks af vores mest læste naturtekster gennem tiden og åbnet dem til fri læsning for alle.
Klimakrisen kan virke abstrakt og langt væk, men på Sjællands Odde findes en af Danmarks klimafronter. Accelererende forandringer i vejrforhold og jordforurening har omringet et økologisk landbrug, og håbløsheden er ved at tage over. Her opleves klimaforandringerne både som en følelse og på afkastet.
Saltsletten Tebenquiche i den chilenske Atacamaørken er sandsynligvis et af de steder på jorden, hvor livet opstod. Områdets bakteriekolonier er vitale for ørkenens økosystem og anslås at producere mere ilt end Amazonas-regnskoven. Men området er samtidig rigt på lithium, et dyrebart råstof i den grønne omstilling, hvis udvinding kræver vand og truer det i forvejen skrøbelige økosystem.
Meningsfuld dialog med tulipaner
Menneskerettighederne er langt fra tilstrækkelige til at redde planeten. De er nemlig kun for mennesker. Derfor må mennesker indordne sig naturens ret til at eksistere. Vi må både etisk og juridisk formulere naturrettigheder for at imødekomme de planetære trusler. Det er en revolution, der ikke er mindre end frihed, lighed og broderskab.
Helena Marschall er 18 år gammel, aktivist og talsperson for Fridays for Future Deutschland. Hun har arrangeret massestrejker for skoleelever, holdt taler til bestyrelsesmøder og siddet med i politiske forhandlinger. Marschall fortæller hvordan en WhatsApp-gruppe med 150 tyske teenagere blev til en folkebevægelse for klimaet. Og om hvordan man holder modet oppe i kampen for at afværge verdens undergang.
Menneskene er ved at ødelægge jorden. Myrerne lever i velfungerende samfund uden empati, mening eller hukommelse. Forfatter Simon Holm Pedersen undersøger, om vi mennesker kan lære noget af de små psykopater.
Husk menneske! Universet er ikke til for dig. Husk det, eller det skal blive din undergang. Jeg sluger din sol og dræber din gud. Et essay om ulvens tilbagekomst.