De værdigt trængende
Da milliardæren Per Henriksen i 2006 udtalte, at han ville give sin formue tilbage til samfundet, spurgte Information ham, om dette betød, at alle fattige nu ville komme i betragtning til fonden. Til det svarede den dengang 87-årige Per Henriksen:
»Bestemt ikke. De fleste fattige har levet over evne. Det er derfor, de er fattige. De har spist og drukket og ferieret deres indtægter op. Den slags mennesker fortjener ikke hjælp. Heller ikke bistandshjælp, for den er så stor, at folk kan leve af den, og så gider de ikke arbejde.«
Nok ikke alle er enige i Henriksens påstand. Men debatten om, hvilken rolle velfærdsstaten skal have i relation til den enkelte borger, blusser op igen og igen. Hvor meget ansvar har man for sin egen sociale situation, og skal man gøre sig fortjent til sociale ydelser? Kort sagt; hvornår er man ’værdigt trængende’?
Fra fattighjælp til socialhjælp
Ifølge Ove Kaj Pedersen, forfatter til blandt andet bogen Konkurrencestaten og professor i komparativ politisk økonomi ved CBS, har sondringen mellem ’de værdigt’ og ’de uværdigt trængende’ altid eksisteret i