Print artikel

»Egentlig er det ret kikset at gå så meget op i mad«

Kasper Hesselbjerg. Bronze or bread, margarine, romaine salad, pickled cucumbers, wax and rubber bands, 2014
Artikel
20.12.16
Myrer på en stamme af flødeis, østersskum og blæksprutte frappé. Mad har længe balanceret på grænsen til kunst. Nu har maden sneget sig helt ind i kunsten, hvor kunstnere bruger den som materiale og omdrejningspunkt. Maden sender kunsten ned i tarmene og bryder kunstens konservative ramme, lyder det fra kunstnerne.

Midt i lokalet ligger en død blæksprutte. De slimede fangarme klasker ned over hovedet, ud over små skrøbelige stykker porcelæn og de hvide skumkasser, blæksprutten ligger overskrævs på. Lyden af bølger, der kaster sig ind på stranden, strømmer fra højtalerne og blander sig med de talende gæster, der sidder med deres paptallerkner ved langbordene. På væggene hænger malerier malet med blæksprutteblæk. Der lugter af hav, salt, institution og varme mennesker. Vi er til middag på kunstmuseet Charlottenborg i København, og det er fiskeaften.

Middagen er arrangeret af kunstner og kok Søren Aagaard og antropolog Henrik Hedegaard. De er mændene bag mad- og kunstprojektet Okto, der i løbet af oktober, november og december har holdt fire madaftener i Charlottenborgs kantine, hvor samspillet mellem kunst og mad er i fokus. Aagaard og Hedegaard laver maden mens forskellige kunstnere dekorerer rummet. I aften er blæksprutteskulpturen og blækmalerierne lavet af kunstnerne Timothy Furey og Heine Thorhauge Mathiasen. Og menuen står på, ja, blæksprutte, bønner og fermenterede roer og beder, som skylles ned med en havvand og tequila.

Selvom vi befinder os i en af de helt tunge kunst-

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.