Print artikel

Omsorg til tiden

Udsnit fra bogens omslag.
Kritik
12.04.24
Om det drejer sig om mikroplast, flourstoffer eller radioaktivt spildevand, så kan udsigten til en evigt kontamineret klode udfordre helt basale omsorgspraksisser og forstyrre vores fornemmelse af tiden som sådan. Japanske Yu Miri undersøger, hvordan katastrofens langvarige forløb påvirker os.

I sensommeren sidste år offentliggjorde den japanske regering en video, hvor landets premierminister sidder ved et nydeligt opdækket bord og spiser rå fisk fanget ved kysten ud for Fukushima. Det gør han for at overbevise den japanske befolkning og omverden om, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko forbundet med de 1.3 milliarder liter radioaktivt spildevand, som regeringen er påbegyndt at udlede i Stillehavet. 

I begyndelsen af november blev tredje portion af det behandlede vand frigivet, som led i en langvarig proces, der samlet set forventes at strække sig over en trediveårig periode. Beslutningen har vakt stor bekymring i nabolandene og i den japanske fiskeindustri, eftersom både Rusland og Kina har indført strenge restriktioner for al import. Det til trods for, at FN’s atomagentur IAEA har godkendt regeringens plan, da den vil udgøre en »ubetydelig radioaktiv påvirkning på både mennesker og miljøet«. 

Om premierministeren fortsat trygt kan spise sin sashimi er stadig omdiskuteret. Ikke desto mindre vidner optrinnet om frygten for Fukushima-ulykkens langsomme og usynlige forurening af kloden. En katastrofe, der ikke kun har miljømæssige og sociale konsekvens

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.