Fem gode essays fra 2024
Traumernes økosystem
I kulturbranchen er kvinders traumer blevet en valuta, og for forfatter Anna Juul udgør de efterhånden hele hendes arbejde. Men hvorfor er vi så optagede af hinandens traumer, og hvordan ser de ud på film og TV? Og har fascinationen af alverdens dårligdomme overhovedet ført noget brugbart med sig?
I dette essay gransker Anna Juul vores mærkværdige forhold til traumer, og spørger, hvordan det egentlig gik til, at hun kom til at leve af at dele ud af sine egne: »Tænk at jeg lever af at være psykisk syg, tænk at jeg har fået succes på grund af mit latterlige liv, ikke på trods af det, jeg er økonomisk afhængig af mine traumer.«
Læs essayet her: https://atlasmag.dk/kultur/traumernes-%C3%B8kosystem
Et tilbageblik på den grænsesøgende pige, jeg var
Det er let og ofte oplagt at kategorisere unge kvinder som ofre, når de indgår i forhold med langt ældre mænd. Men selvom grooming er problematisk, er den analyse for unuanceret. Vi overser, hvad den type relation oftest handler om: Et ønske om at skabe en fortælling, der er ens egen.
I dette essay ser Sofie Lund tilbage på et forhold, hun som teenager havde til sin folkeskolelærer. Var det hele i virkeligheden om et moderopgør? Og underkender hun sin egen agens, når hun føler medfølelse for sit yngre jeg?
Læs essayet her: https://atlasmag.dk/kultur/et-tilbageblik-p%C3%A5-den-gr%C3%A6nses%C3%B8gende-pige-jeg-var
De ting man husker med kroppen, kan man aldrig glemme
Man husker sin barndom gennem kropslige erfaringer. Julens stemninger, følelsen af ikke at passe ind og lugten fra nabolagets leverpostejsfabrik. I dette essay dykker forfatter Peter Højrup ned i barndommens store erindringsgryde - og vender og drejer en tilbagevendende følelse af ikke at passe ind.
Det ømme og meget gavmilde essay rummer også et andet spor, der handler om, hvornår man med rette kan kalde noget fakta eller fiktion.
Læs essayet her: https://atlasmag.dk/kultur/de-ting-man-husker-med-kroppen-kan-man-aldrig-glemme
Civilisatorisk åndenød
Er livet egentlig værd at bevare uden civilisation? spurgte Thomas Manns romanhelt Hans Castorp. Rasmus Navntoft har været på litterær ekskursion til Trolddomsbjerget i anledningen af hovedværkets 100 års fødselsdag. Det er en smuk indføring i værket, i historien, i civilisationsbegrebet.
Læs essayet her: https://atlasmag.dk/kultur/civilisatorisk-%C3%A5nden%C3%B8d
Det starter socialrealistisk og ender i småborgerskab tilsat en mængde magisk realisme
Efter at have impulskøbt en bolig tæt ved Falsters svar på San Fransisco er Oliver Stilling blevet bekendt med selve områdets folkesjæl. Den er præget af spontanitet og frimodighed, som et barn der leger med farver.
Læs Oliver Stillings essay om Lolland-Falster her: https://atlasmag.dk/samfund/det-starter-socialrealistisk-og-ender-i-sm%C3%A5borgerskab-tilsat-en-m%C3%A6ngde-magisk-realisme