Endnu længere tråde
Politikere verden over har den seneste tid stået i kø for at fordømme Ruslands militære magtdemonstration på Krim-halvøen og beskyldt Rusland for at krænke den ukrainske suverænitet. Både udenlandske og danske medier har benyttet sig af en koldkrigsretorik og på den måde reaktualiseret Den Kolde Krig i det 21. århundrede.
Ikke overraskende er det særligt i flere gamle østblok-lande som Polen og Baltikum, at man ser Ruslands handlinger på Krim som genantændelse af Den Kolde Krig. Her frygter man, at Rusland endnu engang vil gennemtvinge sin indflydelse i det nære udland.
Den umiddelbare baggrund for de koldkrigslignende tilstande skal findes i de store interne politiske uroligheder, der er brudt ud i Ukraine. Den politiske krise blev antændt i november sidste år, da den daværende ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, afviste en samarbejdsaftale med EU og i stedet indgik en aftale med nabolandet Rusland. Sagen har sidenhen udviklet sig til et kompliceret spørgsmål om bløde og hårde værdier, hvor både geopolitik, økonomi, etnicitet og fremtidsvisioner præger opinionen i den russiske og ukrainske lejr.
På trods af det nærliggende i at omtale den ukrainsk-russis