Britiske forhandlere nærstuderer de danske EU-forbehold
»I hjertet af disse forhandlinger ligger et meget simpelt spørgsmål. Er den Europæiske Union fleksibel nok til at tilgodese de enkelte medlemslandes meget forskellige behov? Svaret må være ja, hvis ellers EU skal overleve og vokse i fremtiden.«
Sådan sagde David Cameron på sin længe ventede tale i Chatham House den 10. november, hvor han konkretiserede regeringens udgangspunkt for genforhandlingen af det britiske medlemskab af EU. Det britiske udspil blev ligeledes specificeret i et brev til formanden for det Europæiske Råd, Donald Tusk, og genforhandlingerne om det britiske EU-medlemskab, kan nu begynde.
Genforhandlingen er altafgørende for David Cameron, for hvis ikke indrømmelserne fra EU’s side bliver store nok, vil de britiske vælgere formentlig stemme for at forlade EU i den kommende folkeafstemning, der senest vil foregå i 2017.
Imens EU-skepsissen vokser i Storbritannien har danskerne taget initiativ til et tættere unionssamarbejde. Det retsforbehold som den danske regering kæmpede for at få indført, da befolkningen havde stemt nej til Maastricht-traktaten i 1992, er der nu politisk flertal for at ophæve og ændre til en tilvalgsordning. Samtidig henter