Navigation i den digitale økonomis pløre
På dansk hæver Peter Hesseldahls nye bog, We-Economy sig over mængden med en ambitiøs, vidtrækkende og illusionsfri udforskning af den nye økonomis veje og vildveje. Ikke mindst, det arbejdsliv, der muterer alt imens kantinen ligger øde hen, og utrættelige algoritmer, virtuelle assistenter og robotter holder hjulene i gang.
Bogen fungerer på mindst to plan. Som en samtidsbeskrivelse af fremtidens økonomi, der allerede er her, om end ulige fordelt, som man siger. Og som en selvstændig argumentation for, hvordan vi kan gentænke væsentlige samfundsforhold, fra skat, til uddannelse og vækst, for at forløse de mest godartede knuder i we-økonomien.
Valget er faldet på We-Economy som betegnelsen for den nye, eller næste, økonomi, der for tiden breder sig. Vi er så at sige i en overgangsfase (nogle vil mene et limbo) mellem den “me” økonomi, der dominerede den industrielle tidsalder, og træder nu ind i en udpræget digital netværksøkonomi. Her er det ikke længere en fordel at råde over alle relevante ressourcer “in-house”, og man må tilmed opgive tanken om, at man selvstændigt skal levere relevante slutprodukter til (for)brugerne.
Hesseldahl optegner