Det er mig der står herude og Nationalbanker på
De nordiske lande er blandt de førende, når det handler om at bruge digitale tjenester til at foretage betalinger. I Danmark og Sverige er kontanterne derfor i hastigt tilbagetog. Herhjemme er andelen af betalinger udført med kontanter faldet fra ca. 55% i 2000 til 20% i 2016. Udviklingen mod det kontantløse samfund er godt hjulpet på vej af høje gebyrer på bankernes håndtering af kontanter og bankernes lobbyorganisation Finans Danmarks politiske arbejde. Senest har man politisk gjort det muligt for butikker at sige nej til kontanter i aften- og nattetimerne, mens man under påskud af at ville komme skatteunddragelse til livs har advokeret for en snarlig afskaffelse af tusind-kronesedlen.
Men hvorfor er det ikke ligegyldigt, om vi bruger kontanter eller dankort? Det er vel kun en fordel, at tjenester som Mobilepay vinder frem og gør det lettere for os at foretage betalinger og overførsler? Svaret er mere komplekst end som så.
Set på overfladen synes udviklingen helt naturlig. En naturlig konsekvens af samfundets stigende grad af digitalisering. Når det kommer til vores evne til at udføre transaktioner er der dog al mulig grund til agtpågivenhed, for med den nuværende