Demokratiets indre og ydre slagmarker
Rune Lykkebergs bøger afdækker den nyere danmarkshistorie som en demokratiets historie om velfærdsstaten som et storstilet dannelses- og oplysningsprojekt, ingen rigtig kan eller vil stå i spidsen for længere.
I Kampen om sandhederne undersøges den historiske periode bag oplysningsprojektet, begyndende med Poul Henningsen i 30'erne over den oprindelige kulturradikalisme i velfærdsstatens storhedstid i 60'erne og 70'erne, hvor universitetsuddannede socialdemokrater indgik i en uformel åndelig alliance med progressive kulturfolk og kunstnere om at skabe de tanker og kritikker, der længe kom til at definere selve velfærdsstatens menneskesyn i alt fra retspolitik til opdragelsespædagogik.
Det var i den periode af velfærdsstatens historie, at der blev formuleret politiske visioner for en hel befolkning, som gennem progressiv pædagogik til børnene i skolerne og kritisk kunst til de voksne skulle være med at skabe det demokratiske samfund, der kunne tilbyde velfærdsamfundets forandrede menneske - i det mindste ham der ikke i forvejen tilhørte den selvbevidste kulturelle overklasse og kunne gå selv - en guidet udgang fra kapitalismens destruktive konsekvenser. Deng