Print artikel

»Det undrer mig, at Politiken ikke kræver af deres anmeldere, at de kan hæve sig over deres egen smag.«

Illustration: Anna Ravn Bjørn
Kritik
11.06.24
I artikelserien 'Hvad er problemet' vil anmelder Kamilla Löfström og forfatter Katrine Marie Guldager diskutere og dissekere en række anmeldelser med udgangspunkt i Tom Kristensens berømte kronik 'Kritiker eller anmelder'. I denne uge taler de om Sigrid Adamssons anmeldelse af Karolina Ramqvists 'Brød og mælk'.

Katrine:

For en forfatter er det utrolig sårbart at blive anmeldt. Det kan ikke undgås. Måske er det ikke ligefrem knald eller fald, som Tom Kristensen siger, men alligevel: Lidt som at stå på Rådhuspladsen uden tøj på. Alle kan se dig, og du er fuldstændig forsvarsløs. Du har arbejdet intenst med noget, som er vigtigt for dig, og selvom det ikke ligefrem er dit hjerte, du afleverer, så er det tæt på. Og nu kan alle, du kender, din svigermor, din ungdomskæreste, din bankdame og dine børns pædagog læse i avisen, om du skal have en eller seks stjerner. Det er meget nervepirrende, og det skal det nok også være, ellers betød det jo ikke noget.

Men det kræver, at forfattere er gode til at holde en vis afstand til anmelderne og lade dem passe deres arbejde uden at presse dem eller true dem med tæv. Det kræver efter min mening også, at anmelderne har et meget bevidst forhold til deres egen magt, og ikke misbruger den. Jeg kender ikke en eneste forfatter i dette land, der ikke har været grædefærdig over en anmeldelse. Nogen vil sige: Det hører med. Og det gør det også i et vist omfang. Men der er også grænser. Eller: Det burde der være. Når jeg læser Sigrid Kraglund Adamsson

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.