Demokratiet falder ikke ned fra himlen
Géraldine Schwarz har skrevet en bog om den moderne histories mest fortærskede emne, og kommer med enhver opbrudsstemnings mest anvendte formaning: Lad os huske historien for ikke at gentage den.
Alligevel er hendes bog Die Gedächnichtlosen forfriskende læsning. Dels fordi, hun er modig nok til at konfrontere sin egen families meddelagtighed under nationalsocialismen. Ikke for at overlæsse dem med skyld, men for at minde efterkommerne om deres eget ansvar.
Dels fordi hun i bogen præsenterer en teori: At de lande, der har formået at konfrontere fortiden mest ærligt, har udviklet de mest solide demokratier. Og så bringer hun sig selv i den elitære farezone ved at sige en sandhed højt: Folket har ikke altid ret.
»Der er en sammenhæng mellem en manglende historisk erkendelse og fremkomsten af højrepopulistiske partier.«
»Hvorfor reagerer vi, når et populistisk parti siger, ’du er elitær, og vi repræsenterer folket’? Hvad får dem til at tro, at de repræsenterer folket, når de kun har 18 procent af stemmerne? Hvad med alle de andre? Bare fordi, en del af befolkningen stemmer på et sådant parti, betyder det ikke, de har ret. Fol