Bøger på Borgen
»I sommer læste jeg Morten Papes bog om sin opvækst i Urbanplanen – ikke langt fra hvor mine børn vokser op … Og jeg forstod for første gang for alvor, hvor uendeligt mislykket vores kamp mod hash har været.«
Med Morten Papes bog Planens førstehåndsberetninger fra et boligområde på Amager, der former alt, også det, der ikke vil formes, stod det for første gang soleklart for Morten Østergaard. Han havde taget fejl. Nu går han og De Radikale ind for fri hash. Det var en roman, der var udgangspunktet for holdningsændringen. Ikke de evindelige debatter med de genkendelige argumenter, der ofte fremstår som formaliseret støj mellem standhaftige partisoldater. Hvorfor?
Et litterært anker
Måske det er nemmere at komme med indrømmelser overfor romaner end politiske modstandere – eller måske kan skønlitteratur åbne for erkendelser eller perspektiver, den politiske horisont endnu ikke besidder.
»Sandheden er ikke i overensstemmelse med virkeligheden,« sagde den amerikanske filosof Richard Rorty i en diagnosticering af det amerikanske demokratis tilstand fra slutningen af halvfemserne. Ifølge den nu afdøde filosof, er sproget drivkraften bag