Latinamerikas Ulysses er en tidlig postmoderne roman
Når den argentinske forfatter Julio Cortázar (1914-1984) nævnes, er det som regel i samme åndedrag som toneangivende latinamerikanske forfattere som Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa og Jorge Luis Borges. Men selvom Cortázar regnes for en af de vigtigste stemmer i det 20. århundredes latinamerikanske litteratur, er det aldrig lykkedes hans forfatterskab at trænge bredt ud til de danske læsere. Hvorfor ikke? En oplagt grund kunne være, at hans hovedværk, murstensromanen Hinkeleg fra 1963 (Rayuela på spansk) først i år er blevet oversat til dansk.
Så først og fremmest tak til Forlaget Skjødt, som har sørget for oversættelsen. Hvis man på nogen måde interesserer sig for latinamerikansk litteratur, er Hinkeleg et uundgåeligt værk. Og hvis man ikke gør, er det en bog, der har mere end blot litteraturhistorisk betydning. Hinkeleg er et narrativt og filosofisk eksperiment, en 'kontra-roman' som Cortázar selv kaldte den, og et mesterværk, som til alle tider vil kunne ruske sin læser i hans eksistens.
Hinkelegs næsten 800 sider falder i tre dele: »Fra den anden side«, som foregår i Paris, »Fra denne side«, hvor vores hoved