Hvad er identitetspolitik?
Det er ikke let at finde gode bøger, der kan forklare os, hvad identitetspolitik går ud på. Det er ikke, fordi der mangler litteratur om emnet. Faktisk findes der en hel del, også på dansk. Den er bare sjældent særlig nuanceret eller afbalanceret. Titlerne taler som regel for sig selv: Hordernes hærgen (Douglas Murray), Generation krænket (Caroline Fourest) eller De selvretfærdige (Sarah Wagenknecht).
Det er ikke bøger, der indbyder til samtale eller forsøger at overbevise folk med en anden holdning; det er bøger, der prædiker for de i forvejen frelste.
Man kan derfor kun være enig med idéhistorikeren Mikkel Thorup i, at der er brug for bøger om identitetspolitik, der forholder sig åbent og nysgerrigt til emnet.
Det er, hvad han selv forsøger at gøre i Kampen om identitetspolitik, som vedkender sig at have klare holdninger til emnet, men samtidig bestræber sig på at forstå, hvad der skjuler sig bag de ofte meget vrede og aggressive diskussioner. Det er selvsagt en vanskelig balancegang, og spørgsmålet er, hvor godt det lykkes for ham.
Bogen falder i to hoveddele, en historisk-dokumentarisk og en teoretisk-eksplorativ. M