Fædrelandsmasochisme
Den 25. november 1970 stiller Yukio Mishima sig op på balkonen foran de japanske selvforsvarsstyrkers hovedkvarter i Tokyo som finalen på et kupforsøg udført af den højrefløjsmilits, forfatteren selv har stiftet to år tidligere.
I militæruniform holder han en brandtale om de traditionelle japanske værdiers forfald og opfordrer soldaterne til at gøre oprør mod den sløve pacifisme, der har bredt sig i Japan efter 2. verdenskrig. Ordene gør dog ikke meget andet end at blafre i vinden, og i kølvandet på det mislykkede kupforsøg begår Mishima rituelt selvmord, seppuku, med sit samuraisværd i det besatte kontor.
Luften er tyk af erotik og død.
Derfor er der også noget sært profetisk over den lille kortroman Fædrelandskærlighed, hvor Japans mest kontroversielle forfatter ti år tidligere foregriber sit blodige selvmord. Romanen handler om et ungt officerspar, som vælger at begå rituelt selvmord sammen, da et kupforsøg bryder ud i Tokyo. Ja, den handler faktisk ikke så meget om dem, for de bliver ved med at være to idealiserede kroppe snarere end mennesker – det vil sige, lige indtil indvoldene faktisk står ud af dem til allers