Somalia er demokratisk grænsende til anarkistisk
Somalia har fået ny forfatning, ny præsident, nyt parlament og ny regering. Det lugter af demokrati og er en sjælden successhistorie for det i den grad plagede land. »En ny demokratisk begyndelse« med præsidentens egne ord.
Men istedet for velklædte politikere på vej til finanslovsforhandlinger er det nok snarere en blanding af scener fra den seneste tørke, hundredetusinder af flygtninge og blodtørstige, pengegriske pirater, der for de fleste toner frem på nethinden, når snakken falder på Somalia. Et land der er fuldstændig uregerligt, går fra krise til krise og er skoleeksemplet på en fejlslagen stat hvor intet fungerer.
Det gik for alvor ned ad bakke for Somalia efter diktatoren Siad Barres fald i 1991. Den nedtur har med få udsving fortsat til idag, og således topper Somalia også i 2012 magasinet Foreign Policy og Peace Funds liste over fejlslagne stater foran lande som Afghanistan, DR Congo og Irak. Der er altså langt mellem solstrålehistorierne, og den sammenbrudte stat er også virkeligheden – og udfordringen - for nye regering som må slås med både selvmordsbomber og korruptionsanklager, inden den overhovedet er kommet igang.
Bagom den fejlslagne