Hvor stort er egentlig Europa?
ATYRAU – I Kazakstans vestligste by, Atyrau, renser tre kvinder mudder fra en pavillon med ordet ’Asien’ på. På den anden siden af broen over Ural-floden, hvor den løber ud i Det Kaspiske Hav, står skiltet ’Europa’. Begge skilte blev i sin tid sat op af Stalin for at markere, at Ural-floden var det, som delte det europæiske Sovjet fra det asiatiske Sovjet. Betegnende nok ligger de største hoteller og de dyreste restauranter i Atyrau på den ’europæisk side’, men de færreste ville nok regne denne afkrog af det store centralasiatiske land - verdens niendestørste i areal - som traditionelt europæisk.
I Kazahkstan befinder vi os nemlig i grænselandet for hvad, man kan kalde Europa - selv om landet spiller fodbold i Europa-League. Langt det meste af Kazakhstan ligger jo ikke i Europa, - det ligger i Asien.
Tyrkiet befinder sig i et lignende dilemma. Også i Istanbul kan man krydse et stræde og sige, at man er kommet til Asien på den anden side. Men Tyrkiet befinder sig trods alt i medlemsforhandlinger med EU, selv om det kan se mørkt ud for dem pt.
Ural og Atlanten
Ifølge de fleste definitioner slutter Europa ved