Den serbiske splittelse
Foran parlamentsbygningen i Beograd hænger metervis af bannere i sorte, hvide og røde farver. På den midterste del står teksten »albanske terrorister og NATO angreb« med én meter høje versaler. Rundt om er trykt hundredvis af sort-hvid portrætter af ofrene for NATO-bombningen i 1999.
Den netop genvalgte premierminister Aleksander Vučićs stringente vestlige linje vækker delt begejstring i den serbiske befolkning. Selvom næsten hver anden vælger stemte på Vučićs parti, Serbiens Progressive Parti, er modstanden mod EU og NATO stadig stor i landet.
I dagene op til valget er der især en politiker, som udover Vučić har domineret gadebilledet på de mange farverige valgplakater: Vojislav Šešelj. Han blev d. 31. marts i år frifundet for krigsforbrydelser under krigene i Eksjugoslavien ved ICTY i Haag. En måned senere er han og partiet Serbiens Radikale Parti kommet i parlamentet med otte procent af stemmerne. Et parti der er kendt for deres ultranationalistiske holdninger og ønske om i højere grad at orientere sig mod Moskva.
Efter Šešeljs frifindelse sagde han til den russiske tv-kanal RT, at Vesten ikke stoler på Serbien »og det kommer de heller aldrig til. Fo