Heden som virtuelt modbillede til kulturen
I det franske filosofpar Gilles Deleuzes og Felix Guattaris enorme værk Tusind Plateauer skelner de mellem to typer rum: det ‘glatte rum’ og det ‘stribede rum’. De to rum repræsenterer to slags arketypiske rum, der til hvis grad kan forstås med grækernes skelnen mellem det organiserede rum i bysamfundet (polis) og det uopdelte rum i de landlige egne. Et skel, der også kan sammenlignes med skellet mellem ‘Naturen’ og ‘Kulturen’. Men som Deleuze og Guattari også skriver, så flyder de hele tiden sammen: »Det glatte rum bliver uophørligt oversat, overført på tværs, til et stribet rum; det stribede rum omvendes og overgives konstant til et glat rum.«
Det nye tidsskrift FORM OG ERFARING, hvis første nummer har undertitlen ‘lidt mere om Heden’, skildrer et af de tvetydige krydsfelter, hvor de glatte og stribede rum mødes og krydser hinanden. Nemlig den danske hede.
Publikationen for »visualisering, skriven og stedsorienteret praksis« FORM OG ERFARING undersøger heden »som kulturelt fænomen og Heden taget som et begreb, som en tilstand, der både vedrører den enkelte og samfundsstrukturer.« Pointen er her, at heden altså ikke bare er Heden (med et