Sporene fra en ubesindig digter
»Min egen Lisbeth, jeg bliver nødt til at forlade Gudhjem i nogen tid,« skriver den 26-årige digter og boheme Gustaf Munch-Petersen i det afskedsbrev, han efterlader til sin højgravide hustru Lisbeth, inden han i ly af natten begiver sig sydpå for at kæmpe mod fascisterne i Den Spanske Borgerkrig. Det er 1937, og året efter bliver han dræbt i ildkamp.
I forlængelse af hans surrealistiske digte har krigsdøden gjort Gustaf Munch-Petersen til en nærmest mytisk skikkelse. Han er kanoniseret, og der er skrevet tykke bøger om ham. Men færre ved, hvad der siden hændte dem, han lod tilbage i Gudhjem.
Med sin nye dokumentarfilm Skyggen af en helt skildrer Gustafs barnebarn, instruktøren Laurits Munch-Petersen, hvordan morfarens død endte med at splitte familien på tværs af tre generationer.
Munch-Petersen tager imod i sin stuelejlighed i det indre København og undskylder med det samme, at han er nødt til at afbryde interviewet, hvis lydmanden ringer angående de sidste finjusteringer. På grund af travlhed med filmen, har han ikke sovet de seneste nætter, fortæller han, og man fornemmer en rastløshed. Er det nerver, der er på spil?
»Det er helt sikkert n