Kan film være terapeutisk?
»Jeg er altid bange. Jeg kan ikke sove. Jeg kan ikke lide at gå udenfor. Jeg skammer mig …«. Når flygtninge kommer til Danmark, medbringer de ofte krigstraumer som posttraumatisk stress (PTSD), depression, voldsom angst og fysiske smerter. Det fortæller psykolog, ph.d. Karin Riber, mens hun står foran et stort KU-standardiseret powerpointshow i Cinematekets biografsal. Hun er ved at gennemgå en række anonymiserede casestudier der bygger på interviews med mere end 40 irakiske og palæstinensiske flygtninge.
Hendes foredrag er en del af et samarbejde mellem Cinemateket og P - Psykologernes fagmagasin. 'Sindet og filmen', hedder projektet, der »går i dybden med både en film og en psykisk eller psykologisk problemstilling.« Aftenens film er israelske Ari Folmans animerede dokumentar Waltz With Bashir. Ved premieren i 2009 vakte den stor opsigt for sin behandling af israelske soldaters rolle i massakren i flygtningebyerne Sabra og Shatila under krigen i Libanon i '82.
Forskning og filmkunst – på papiret et sikkert hit. Noget med folkeoplysning – dét er godt. Det er lige sådan noget, der trækker i kulturens kernepublikum af unge studerende og damer med mu