Den ungarske kentaur
En gruppe hunde får svag elektricitet i benene: de hopper over et hegn for at afprøve, om det er bedre på den anden side, men her oplever de det samme. Hundene hopper tilbage og bliver på den side, de kommer fra. De bliver passive, for det er alligevel det samme. Tillært hjælpeløshed.
Eksemplet stammer fra den amerikanske psykolog Martin Seligmans forsøg i 1965. Men det siger ikke kun noget om hunde i et forsøgslokale, forklarer den ungarske forfatter og professor i litteratur, Gábor Schein: »Den tillærte hjælpeløshed er karakteristisk for den ungarske befolkning. Der er stort set kun dårlige erfaringer forbundet med forandringer.«
Gábor Schein er én af de vigtigste samtidsforfattere i Ungarn. Født i 1969 i en jødisk familie og opvokset i Budapest. Han har 10 digtsamlinger, fire novellesamlinger og adskillige essays til både børn og voksne i sit bagkatalog, sideløbende med professorater i litteratur på universiteter i både Ungarn, Italien og Østrig. Når den 49-årige Gábor Schein skriver, er det fortællinger om at være menneske i et splittet land. Om alt det, man kan som menneske, og alt det, man drømmer om. Hans værker bevæger sig i den svævende sfære mellem fakta og