Fra Sharia til Reggae
»Mali glider fra os. Kidal glider fra os. Timbuktu glider fra os. Lad os rejse os, lad os rejse os, hvis ikke vi rejser os, vil Mali glide væk fra os.«
Det er ord, som kan strømme ud fra højtalerne, nu hvor beboerne i det nordlige Mali igen kan tænde fra radioen, efter at måneders benhård sharia-lovgivning, inklusiv et totalforbud mod musik, er blevet ophævet.
Ordene synges af Tiken Jah Fakoly, en 44-årig politisk engageret reggaemusiker fra Elfenbenskysten i Vestafrika. Han udgav sangen "An Ka Wili" (Lad os rejse os) i begyndelsen af januar 2013 som en opfordring til maliere om at stå sammen imod de militante islamister, der sidste år tog kontrol over den nordlige halvdel af Mali.
Tiken Jah, som folk normalt kalder ham, synger på sit modersmål, manding, og på fransk. Han voksede op i Odienné i det nordvestlige Elfenbenskysten, men han har tætte bånd til Mali. Han nedstammer fra en krigshelt, der hjalp med at grundlægge det store Mali imperium, der i århundreder strakte sig over det vestafrikanske sahelområde. Når Tiken Jahs dybe stemme opfordrer til afrikansk opstand for at beskytte Mali, så lyder det derfor som et ekko fra hans forfædre.
Tik