Det gode liv er ikke autenticitet. Det er resonans
Da den tyske sociolog Hartmut Rosa i løbet af 00’erne blev kendt for sin diagnose af højhastighedssamfundet blandt andet med bogen Acceleration og fremmedgørelse, fremlagde de tyske medier hans syn som nostalgisk og tilbageskuende. De fremstillede en mand, der ønskede, at vi tog os bedre tid, at vi bremsede op.
Den tyske avis Fankfurter Allgemeine kaldte ham tilmed »Entschleunigungs-Guru,« altså noget i retningen af en ”slow down guru”. Og det var han ikke glad for.
»Jeg tænkte: Nej, det er ikke det, jeg vil sige. Jeg har aldrig skrevet noget substantielt om deacceleration eller langsomhed,« fortæller professoren i sit bogtætte kontor på Friedrich-Schiller-Universität i Jena, i det forhenværende Østtyskland.
»Jeg har analyseret hastighed, og jeg har kritiseret højhastighedssamfundet, men på mange måder tror jeg, at det er modsat: Vi kommer ikke ud af det. Hvis man bare sætter hastigheden ned, så vil man formentlig ødelægge økonomien og en masse andet,« fortsætter han.
I mødet med mediernes fortolkning af hans arbejde, begyndte han at fundere over, om langsomhed er en værdi i sig selv. »Og nej, det er den ikke,« kom han frem til.
»H