»I Danmark er vi eksperter i at gøre alt til problemer«
Dansk politik kan ofte minde om et hundeslagsmål, hvor partierne pinedød skal være uenige om alt, og enhver forskel pumpes op til uoverskuelige dimensioner. »Lad os samle Danmark igen« stod der henover Mette Frederiksens alvorlige ansigt på plakater overalt i det offentlige rum frem mod seneste folketingsvalg. Senest har fløjkrigen i Venstre taget udgangspunkt i en splittelse mellem land og by, der, da det kom til stykket, måske mere handlede om en splittelse mellem konkrete personer på Christiansborg. Som om Skiveegnen pludselig ikke var en del af samme samfund som Rudersdal Kommune. Spørgsmålet er dog, om de skillelinjer, der tegnes så hårdt op i det politiske liv, har ret meget med virkeligheden at gøre? Er Danmark virkelig kendetegnet ved en så dyb og voksende splittelse, som politikere og kommentatorer dyrker?
Spørger man Ove Kaj Pedersen, professor emeritus i komparativ politisk økonomi fra CBS og forfatter til en række bøger, heriblandt Konkurrencestaten fra 2007, er svaret et klart nej.
Den lutherske arbejderisme har udartet sig i en forestilling om samfundsøkonomien som omdrejningspunktet for al politik i Danmark i dag.