Europa føler sig som en hovedstad, men er blevet degraderet til en smuk provinsby
I 1989 udgav den på daværende tidspunkt ukendte filosof Francis Fukuyama en tekst i tidsskriftet the National Interest med overskriften The End of History? Her hævdede han, at man ikke blot havde været vidne til afslutningen på Den Kolde Krig, men også til afslutningen på historien. Det var enden på vores ideologiske evolution, og det vestlige liberale demokrati var det naturlige endemål.
Selvom argumentet kan virke lige så slående, provokerende og måske forfejlet i dag, som da det udkom for 28 år siden, bruger den bulgarske politolog Ivan Krastev referencen i indledningen til sin bog med næsten samme slagkraftige titel: After Europe.
»Vi ser ’afslutningen på historien’, men ikke på den måde, Fukuyama mente. Det er ikke det, at historien er slut, men snarere, at vi har mistet evnen til at leve med historien og dermed mistet evnen til at forsøge at forstå, hvad der sker med os nu, set i et større perspektiv,« siger Ivan Krastev, da ATLAS interviewer ham på en Skype-forbindelse fra Bulgarien.
Ivan Krastev er formand for Sofia-tænketanken Center for Liberale Strategier, hvor han forsker i demokrati. Han præsenterer ofte sig selv som en, der still