Antikke kønslege
Den latinkyndige forfatter Harald Voetmann har oversat 11 digte, som formentlig er skrevet af en kvinde ved navn Sulpicia, der måske levede i Rom på Kejser Augustus’ tid, dvs. i 1. århundrede f.v.t. Det er i sig selv interessant med kvindedigte fra romertiden, og Sulpicias skulle være de eneste, der er bevaret i deres helheder. Hvad der gør dem yderligere interessante er, at Sulpicia formentlig har skrevet ud fra både mandlige og kvindelige synsvinkler, og dermed på nærmest David Bowie’sk vis leget med kønnene.
Det er uvist, om Sulpicia overhovedet har eksisteret, idet den eneste viden, man har om hende, stammer fra digtene. Hun var formentlig datter af en nær ven af Cicero, konsulen Servius Sulpicius Rufus. Hun har altså tilhørt toppen af det romerske samfund som medlem af en rig patricierslægt, og har sandsynligvis omgåedes nogle af de helt store digtere som Tibul og Ovid.
Romerske kvinder beskæftigede sig på denne tid ikke med politik og jura, og at udstråle lærdom og klogskab sømmede sig ikke for dem. De skulle i stedet leve op til idealet om pudicitia, der indebærer ærbarhed, skamfuldhed og mådehold. Det var dog ikke unormalt, at kvinder beskæftigede si