Kønnet som situation
»Feminismedebatten har allerede fået rigelig meget blæk til at flyde, og da den for øjeblikket ser ud til at dø hen, burde man måske skifte emne. Alligevel beskæftiger problemet stadig sindene (...) Er deroverhovedet noget problem? Og i så fald hvilket? Eksisterer der overhovedet kvinder?«
Simone de Beauvoirs ord kunne let være skrevet i dag. For selvom den feministiske filosofi og teori er gået i mange retninger i de 60 år, der er gået, siden Beauvoirs hovedværk Det andet køn udkom for første gang i Frankrig, forbliver værket uhyggeligt relevant.
Det 1000 sider lange mammutværk spænder bredt: fra fysiologi, psykoanalyse og antropologi henover antikkens, middelalderens og modernitetens historie til myte, litteratur og filosofi. Den røde tråd findes i værkets titel, Det andet køn. Begrebet om den Anden (som Beauvoir i mindre grad ogsåknytter til klasse, race osv.), er værkets udgangspunkt, og Beauvoir undersøger med overlegen intelligens og humor, hvad det vil sige eksistentielt at være den Anden. Hun blotlægger og udfordrer det samfund og den tænkning, der har skabt, legitimeret og selvfølgeliggjort andetgørelsen. Beauvoir mener, at det kvindelige s