Hyldest til lediggang
»Det jeg agter at sige er, at troen på dydigheden ved ARBEJDE gør stor skade i den moderne verden, og at vejen til lykke og velstand går via en organiseret reduktion af arbejdsmængden.«
Sådan skriver filosoffen Bertrand Russell i sit indflydelsesrige essay Hyldest til lediggang fra 1932, som nu udgives på dansk sammen med to andre samtidige tekster Det gode liv og Frelse. Fælles for dem alle er, at de overbevisende og humoristisk argumenterer for, at meningen med livet ikke skal findes på arbejdsmarkedet. På samme måde gælder det, at vi ikke skaber det bedste samfund, ved udelukkende at fokusere på effektivitet, vækst og produktivitet.
Essayet stiller fundamentale spørgsmål til den grundlæggende indretning af vores samfund. Han udfordrer forestillinger og antagelser vi normalt tager for givet, og i Hyldest til lediggang er det selve det at arbejde Russell angriber. Som i hans mere kendte Hvorfor jeg ikke er kristen er det i velskrevet ironisk og polemisk stil, men kerneargumentet er alvorligt nok: som menneskehed slider vi os ihjel uden at spørge os selv, hvad der skaber et godt og meningsfuldt liv. Og på e