Mutannabi-gaden
Han går ned på sine knæ, den gamle mand. Han læner sig langsomt henover en bunke af bøger og griber fat i en bog med fingerspidserne. Han betragter den dybtfølt, nærmest lidenskabeligt. Han åbner den forsigtigt, og kører fingrene blødt hen over siderne. Han løfter den tæt til ansigtet. Og dufter til den. Sidemanden smiler diskret ved at trække på den ene mundvig kortvarigt. Den gamle mand lægger bogen fra sig. Rejser sig op. Og forsvinder bag en stor menneskemængde.
»Mange gør det dér,« siger bog-sælgeren Fareed Saleh, der lige kigger sig over skulderen for at se om den gamle mand er kommet tilstrækkeligt langt væk, inden han kækt tilføjer: »Bedstefar fik lige sit fix.«
Scenen er Mutannabi-gaden; den arabiske verdens ældste bog-basar. Den ligger på den østlige side af Tigris-floden i Iraks hovedstad, Bagdad. Historien siger, at den blev grundlagt under Abbasiderne, dengang den islamiske civilisation stod i sin zenit. Gaden er opkaldt efter den legendariske digter Abu at-Tayyib Al-Mutannabi, som i 900-tallet fortryllede sultaner, vizierer og Bagdads øvre samfundslag med sine digte.
Siden det 20. århundrede har Mutannabi-gaden været et fristed for islamiske mod