Det tyske fortidsopgør er i dyb krise

Den 8. maj er officiel fridag i flere tyske delstater. I Berlin har markeringen allerede været i gang i næsten en uge under titlen 80 Jahre Kriegsende – Befreiung Europas vom Nationalsozialismus. I hjertet af det hele står en storstilet udendørsudstilling på Pariser Platz, hvor publikum kan opleve det, arrangørerne beskriver som et »historisk præcist billede af Europas befrielse fra nationalsocialismen.«
Det er blevet en selvfølge, at tyskerne markerer dagen som resten af Europa. Men i 80-årsjubilæet ligger også et 40-årsjubilæum: Den 8. maj 1985 brugte det daværende Vesttyskland for første gang officielt sådanne ord om markeringen, da forbundspræsident Richard von Weizsäcker erklærede, at det var 40 år siden befrielsen fra nationalsocialismen. Dagen markerede dermed ikke længere kun afslutningen på anden verdenskrig, men også tyskernes frigørelse fra nazismen.
Talen er blevet stående som et vendepunkt i den officielle omgang med historien. Tyskerne gjorde opgøret med fortiden til et af grundelementerne i landets politiske kultur. Med rette har mange omtalt det som en bedrift: Mens næsten alle verdens lande har en national erindringskultur præget af stolte b