Print artikel

Kommer madkulturen nedefra eller chop down?

Illustration af Thit Thyrring
Feature
14.12.24
For 20 år siden forsøgte Claus Meyer og ligesindede at revolutionere dansk madkultur med manifestet for det ny nordiske køkken. Hvordan gik det, og hvor er vi nu? Vi tager temperaturen på dansk madkultur set gennem tidens kogebøger.

En spadseretur gennem København afslører hurtigt, at rygtet taler sandt: Danmark er et slaraffenland for foodies. Gourmetbagværk, der hitter på sociale medier (hvor findes den bedste BMO? Croissant? Yuzu-miso-bergamotte-pistaciecookie med brunet smør og sort sesam?).

Toptoptopgourmetrestauranter, der forsøger at løfte gastronomien til et grænseoverskridende rum, som skal ændre gæstens opfattelse af både fødekæden og måltidet som ritual. Værsågod, spis en myre. Og slik så den næste ret fra en menneskelignende silikonetunge. Vi har luksustakeaway blåstemplet af Dua Lipa og The Bear, der tiltrækker turister i hobetal. En af vores historisk mest folkelige retter, der i dag stadig udgør danskernes foretrukne aftensmad, smørrebrødet, er for længst blevet fortolket, raffineret og foodiecertificeret af kokke som Adam Aamann. En pølsevogn i indre by er gået viralt og må bede turister om at lade være med at fotografere de ansatte. Skibet er tilsyneladende ladet med innovation, kvalitet og futuristiske fermenteringsteknikker med svampesporer.

Det er i hvert fald den halve sandhed om tidens danske madkultur. Det er den fortælling, vi sælger på sociale medier, den vi mød

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.