Dannelse – den ny utopi?
»Vi er spøgelser, der bevidner slutningen på en litterær epoke«, siger Philip Roth i romanen Exit Genfærd. Allerede i begyndelsen af det 20. århundrede havde Johannes V. Jensen skrevet – efter sin overvældende succes med Kongens fald – at litteraturen ikke ville eksistere i fremtiden, når mennesker ville få bedre muligheder for at kommunikere.
– Men hvis litteraturens æra er slut, hvorfor findes der så flere og flere, der bliver forfattere? Hvorfor udkommer stadig flere bøger, hvorfor vokser bogmesserne, litteraturfestivalerne, og læseklubberne helt vildt?
Det er fænomener, der afspejler længslen efter og behovet for det, der måske er ved at være slut. For selvfølgelig vil litteraturen ikke forsvinde. Det er kun dens betydning, der er forsvundet. Litteraturen er kun én blandt mange andre kommunikations- erkendelses- og underholdningsformer. Litteraturen som dannelse er noget andet.
– Hvorfor dannelse? Hvad skal man med det?
For at blive den, du er, som Nietzsche råder til. Og Kierkegaard: »Du kan ikke åbne døren til lykken ved at skubbe og mase, fordi døren åbnes indad«. Man læser indenad. Vi er som art gode t