Uvidenhed er magt
Under Den Kolde Krig blev russisk propaganda spredt gennem løbesedler, turismeplakater og hemmelige agenter. I dag er internettet blevet international politiks nye kampplads. Rusland hackede måske, måske ikke det amerikanske valg, Donald Trump er kendt som Twitter-præsidenten, og Emmanuel Macron kunne i Frankrig indtage præsidentposten med en hel transnational bevægelse under #EnMarche.
I 2016 kunne man læse et sjældent interview med den tidligere chef for den britiske efterretningstjeneste MI5, Andrew Parker, der erkendte, at Storbritannien i høj grad er udsat for russisk indblanding. I samme ombæring udtalte Ruslandsekspert, Flemming Splidsboel, at der selvfølgelig også foregår russisk efterretningsaktivitet i Danmark.
Forvirringens kunst
Historikeren Robert Proctor fra Stanford University introducerede begrebet ”agnotologi” i 1990’erne. Udtrykket betegner studiet af handlinger, der bevidst forsøger at skabe forvirring og bedrag. Det er ikke vidensproduktion, men uvidensproduktion.
Proctor identificerede strategien i forbindelse med undersøgelser af tobaksindustrien, der længe har spredt tvetydig information om sundhedsfaren ved rygning