Print artikel

På jagt efter Julens DNA

Kålsalg langs landevejen. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Klargøring af bilen. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
"Gocha" - Chauffør og politimand. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Gearstand betrukket med ilder. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Ghetto og ko i udkanten af Tbilisi. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Det tidligere transport-ministerium, opført i 1979. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Vejside slagter 1. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Vejside slagter 2. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Kogleplukkeren Igor. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Kogleplukkerne Nickolas and Tristan. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Kogleplukkerene bor i camps i bjergene i de 2-3 uger høsten står på. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Regnskab og smøger. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Den værdifulde last af kogle vejes. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Georgisk skål. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Tilbage i Tbilisi med syltede frugter. Foto : Jeppe Søgaard Nielsen
Billeder
26.04.10
Fotograf og instruktør Jeppe Søgaard Nielsen har besøgt et lille område af Georgiens Kaukasus-bjerge på jagt efter historien om de grantræer, der forsyner hele verden med DNA til årets juletræsfest. ATLAS bringer foto-dagbog fra turen.

Danmark er verdens største eksportør af juletræer, og danske juletræsproducenter forsyner det meste af Europa med omdrejningspunktet juleaften. Alle disse mange millioner træer udspringer dog et helt andet sted fra. I et bestemt område i Georgiens Kaukasus-bjerge, seks timers kørsel fra hovedstaden Tbilisi, presset inde mellem de to udbryderrepublikker Abkashien og Sydossetien ligger Ambrolauri. Det er her avlsmatrialet til alle nordmans-grannerne stammer fra. Træerne i Ambrolauri og ikke mindst deres kogler og frø har en unik kvalitet. De er ”racetræer” – en egenskab de har opnået ved at ligge så isoleret, at de aldrig bliver befrugtet af andre træer.

Den slags frø koster – som julen – en ganske betydelig sum penge, og der er  rift om de rene frø. Licenserne til at plukke de kogler, der bærer frøene, er årsag til voldsomme stridigheder i en milliardindustri, hvor forskellige interessenter bruger midler, der ikke altid tåler dagens lys, for at at kontrollere markedet med de kostbare frø. Frø, som tælles i gram som dyrebare metaller eller sjældne krydderier.

Den anspændte situation med nabolandet Rusland optager generelt nationen, der for få år siden oplevede en blodig krig med den store nabo mod øst. Konfliktens rod er Georgiens vedvarende ønske om kontrol over de pro-russiske udbryderrepublikker Abkhsien og Sydossetien.

Men i bjergene synes tiden at være gået i stå i en fjern fortid. Metoderne til at høste de værdifulde juletræsfrø synes nærmest oldnordiske og primært baseret på håndkraft, knofedt og gåpåmod. Først for nylig er arbejderne blevet udstyret med et minimum af sikkerhedsudstyr, der har skåret lidt ned på det høje dødstal og dertilhørende invalideringsrate forbundet med et arbejde udført i toppen af træerne.