Print artikel

Københavns skyggeside

Billeder
11.05.15
I Black Nest, dykker vi under overfladen af Mathias Christensens tidligere hjemby København. Med insisterende æstetisk konsekvens, indfanges vi i et delirium af obskure scenerier i et drømmelignende mørkt grænseland mellem fiktion og realisme.

Der hersker en forvirring, en uro, et kaos. En søvn. I dette inferno cirkler Black Nest om en række eksistentielle fællesmenneskelige tematikker og stemninger. Selv om Mathias tydeligt optages af storbyens vildrede og vores fælles søgen mod intimitet, synes paradokset, hvordan ensomhed og fremmedgørelse kan sameksisterende med storbyens mennesketalrige densitet, at være et væsentligt omdrejningspunkt. Mathias Christensen fortæller:

»I begyndelsen troede jeg, at jeg udforskede byen som et univers, og det ubehag det udløste i mig. Men senere indså jeg, at jeg fra min egen virkelighed, min egen perception, så på noget langt mere forstyrrende. Jeg så på en tilstand.«

Black Nest tog sin begyndelse da Mathias Christensen som tidligere fotograf på Politiken, fik tildelt den sidste måned af sin praktiktid til at fotografere København som han oplevede den. Mathias fortæller:

»Jamen, det var jo fantastisk, jeg husker tydeligt den morgen jeg gik ind til Politikens fotochef, Thomas Borberg, og sagde: 'Jeg kan ikke helt forklare det, men der er noget ved den her by, som påvirker mig dybt, og jeg vil gerne fotografere København som jeg ser, mærker og oplever den,' hvorefter svaret var: 'Jamen det lyder sgu spændende Mathias, vi lejer en helikopter til dig, så du kan få taget det luftbillede du taler om, og så ses vi igen om en måned.'«

Siden hen har Mathias fortsat arbejdet på projektet og nu fire år efter begyndelsen i Politikens hænder, er Black Nest netop udkommet som bog igennem det internationalt anerkendte kunstfotoforlag, Kehrer Verlag, og kan købes på Fotografisk Center, Louisiana og en række udvalgte boghandlere.

Black Nest kan ligeledes opleves under dette års Copenhagen Photo Festival, hvor projektet udstilles som soloudstilling på Øen Artspace, Nørrebro, d. 5/6 – 14/6.

 

 

Mathias Christensen er født i 1984 og bor i Lundeborg. Han er uddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2013.

Med afsæt i det mere klassiske dokumentarfotografi med større publikationer i aviser i Danmark og Europa, har Mathias Christensens arbejde det sidste halve årti flyttet sig mod en mere subjektiv og personlig tilgang. Stadigt optaget af mennesket, særligt i relation til naturen og det moderne samfund, fokuserer Mathias Christensen i dag på længerevarende projekter, ofte med afsæt i egen krop og perception. Mathias' arbejde har været udstillet på en række af fotofestivaler og gruppeudstillinger i Danmark, Europa og USA. Senest har projekterne ”A Story about the fear of wolves, isolation and the meeting with God” og ”Black Nest” vakt international opmærksomhed.