Print artikel

Et skridt er et sekund

Cheeseburgeren er McDonald's bedst sælgende burger.
Reportage
07.12.14
McDonald’s er et røntgenfotografi af massemenneskes inderste natur. Her er ekspedienten optaget af, hvad man bestiller, ikke hvem man er. Men restaurantkæden kæmper for at forny sig selv i en tid, hvor mad-eliten prædiker slow-food og groft brød.

Ingen her er unik. Det er det første, man indser, når man træder ind på McDonald’s. I køen er der ingen afgørende forskel på individerne. De har blikket rettet op mod menutavlen, som udstiller deres efterspørgsel med matematisk nøjagtighed. Ekspedienten er ensartet imødekommende og effektivt uinteresseret i køens sociale status. I den tid, det tager at få udleveret sin bakke, hvilket bør være et sted mellem tre og fem minutter, er man scannet, aflæst og kategoriseret som endnu en bevægelig del i den globale efterspørgsel på fast-food.

McDonald’s har holdt sig på toppen af markedet siden 1955 ved at sælge det samme standardiserede produkt igen og igen, men burgerkæden er kommet i modvind de seneste år.

Det nye nordiske køkken hylder kød fra lokale gårde og håndplukkede urter. Spelt-spisere skyer hvidt brød, fedt og sukker. Raw food-bølgen serverer fortællingen om det autentiske måltid, men McDonald’s holder bevidst de fleste tendenser ude. Det fortæller Christian Buhl Jørgensen, der driver fire McDonald’s-restauranter i Ringsted, Næstved og Gentofte.

»Vi prøvede engang at sælge en meget grov bolle til vores burgere. Det var næsten en rugbrødsbolle, men der svi

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.