Politikere har også adfærdsproblemer

Da Dagpengekommissionen for nylig præsenterede sine længe ventede anbefalinger, vakte det en del opsigt, hvordan de ledige blev omtalt i rapporten. Blandt skudsmålene var, at de ledige tænker kortsigtet, har svag selvkontrol og er selvovervurderende. Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kaldte det over for DR ligefrem en »kollektiv fornærmelse af ledige.«
I virkeligheden er der dog tale om en række relativt veldokumenterede antagelser fra en forskningstradition, der på dansk kendes som adfærdsøkonomi. Forskningen stiller sig kritisk over for den klassiske økonomis antagelse om rationelle individer. I stedet forsøger man at skabe et mere korrekt billede af individet ved at inddrage viden fra blandt andet psykologi og sociologi. I 2002 blev Daniel Kahneman, professor i psykologi ved Princeton University i USA, tildelt Nobelprisen i økonomi for sit arbejde på området.
Det var derfor ikke ledige som sådan, men mennesker i al almindelighed, kommissionen forsøgte at tegne et billede af. Adfærdsøkonomisk teori har ikke tidligere været anvendt så åbenlyst i det politiske Danmark, men med kommissionens forarbejde åbner dørene sig nu for en større