»Folk har brug for noget taktilt og fællesskabsorienteret«

»Folkedans er kendt for, at man bliver svimmel, og vi har lavet et program til jer i dag, hvor I kan blive rigtig svimle!«
Sådan lyder det fra Adam Laugesen, der instruerer Nordisk Dans i aften. Og lige straks skal os i damerollen rundtossede spinde som én af de der ballerinaer i et smykkeskrin med optræk: Rank rynk, hænderne på hofterne, rundt med uret.
I det over 300 år gamle, fredede hus i Farvergade kan man nemlig, helt gratis, danse folkedans den sidste onsdag i hver måned – og udover i København, finder det sted i seks andre byer i Danmark. Men tilbage i 2016 var folkedans for unge nærmest ikkeeksisterende, fortæller Laugesen, da vi mødes inden aftenens arrangement.
Derfor startede han Nordisk Dans sammen med en flok venner fra de folkemusikalske stævner ROD og FOD. For faktisk skal man helt tilbage til 1970erne for at finde et tidspunkt, hvor folkemusikbevægelsen sidst var stor. »Men den bølge blev bare ikke blev fornyet,« siger han.
Så hvordan kan det være, at folkedansen nu oplever en genopblomstring?
»Jeg tror, at det skyldes hele den her tidsalder, som er meget individualiseret, og hvor det hele går meget hurtigt. Folk har brug f