Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Spiselige myrer og rå rejer. New Nordic har defineret skandinavisk kogekunst de seneste år. Hvad bliver det næste; dampet Nordlys måske? Michelin-kok er træt af deklarationen. FOTO: Youtube
Anbefaling
25.08.16
Norden er, trods en generel lav gennemsnitstemperatur, et rimeligt varmt geografisk område for tiden. Ikke blot bogstaveligt med en pludselig hedebølge efter en grå sommer. Også metaforisk. Vi får topplacering i lykkemålinger, vi scorer højest på ligestilling og hele verden elsker nu mad med myrer. Men går det nu også så godt, som alle går og siger, spørger weekendens anbefalinger.

Giver det eksempelvis overhovedet mening med New Nordic-bølgen at tegne grænser og give enkelte nationer specifikke gastronomiske karakteristika i en tid, hvor både mennesker og kulturer er i konstant migration? Det mener Christian Puglisi, køkkenchef og ejer af Michelin-restauranten Relæ, absolut ikke, at det gør. For ham er New Nordic død, og det sidste han ønsker, er at lade sin mad blive defineret eller reduceret af grænser.

> New Nordic Cuisine is Dead

Går det helt galt med det nordiske mad-projekt, kan vi jo altid spise hinanden. Det er blevet gjort før på det kolde kontinent, da opdagelsesrejsende Sir John Franklin og hans sømandscrew ikke bare spiste deres døde kammerater, de sugede sørme også marven ud af hinandens knogler under en mislykkedes Arktis-ekspedition i 1845.

> Franklin’s Doomed Arctic Expedition Ended in Gruesome Cannibalism

Også den skandinaviske velfærdsmodel har ridser i lakken. Selvom den nu forhenværende demok

Vil du læse videre?

Få fri adgang til alle vores artikler, og opsig, når det passer dig.

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.
Sociale medier cookies tillader os at integrere med velkendte sociale mediers platforme. Formålet er en mikstur af marketing, statistik og interaktioner med 3. parts platformen.