Print artikel

Ti gode fra ATLAS 2016

2016 var året hvor Bowie døde. Og meget, meget mere. Foto: Youtube.
Anbefaling
25.12.16
Brug for en pause fra julemad og mor og far? Træk dig tilbage med dette udvalg af årets bedste artikler fra ATLAS.

Vi har samlet ti af årets bedste artikler fra ATLAS. Listen kommer omkring nogle af årets mest omtalte emner som deleøkonomi, EU og David Bowie, men også eviggyldige temaer som ferie og arbejde har fundet vej til listen. Og så kan du lære om den mystiske tyske forfatter Stefan George og om Transnistrien, landet der ikke findes. Læs med og glæd dig til mere ATLAS i 2017.

Opfindelsen af naturen af Torsten Bøgh Thomsen

Der er en direkte forbindelse imellem oplysningstidens naturforståelse og den nuværende klimakrisevirkelighed. Alexander von Humboldt opfandt ikke bare naturen, han påpegede også det destruktive ved menneskets tilgang til den. Anmelderrost bog giver behørig anerkendelse til det storsnakkende, videnskabelige wunderkind, der blev den vestlige naturforståelses ophavsmand.

Arbejdets evangelie af Mikkel Thorup

Det vi mangler i dag, er ikke kun en ny fordeling af arbejdet, men en bedre fordeling af fritid og lediggang. Vi skal forstå det økonomiske moralsk, hvis vi skal skabe gode samfund og gode liv. Det kan vi ikke, hvis vi fokuserer snævert på vækst og effektivitet.

Mennesket bliver til et symbol af Elisabeth Skou Pedersen

Hvad er der inde i midten af den cirkel, David Bowie sang om i sit sidste værk, ’Blackstar?’ Ingenting, men måske også sangeren selv som sin sidste og mest omfattende avatar, en internetalderens Lazarus, der er genopstået midt i fanskarens sørgekor. ATLAS analyserer Bowies død som interaktivt kunstværk.

Det bedste forsvar er et angreb af Kristoffer Granov og Frederik Korfix

EU er en teknokratisk model, tilsat en højtidelig ånd og uden tvivl i voldsom eksistentiel krise. To former for redningsmodeller kalder på dybere integration som løsningen. Den ene elsker at skrive manifester, den anden elsker at holde workshops, begge er en form for føderalister, men de er ikke enige om, hvordan den folkelige deltagelse sikres. ATLAS undersøger en uaktuel idé om Europa.

Det hemmelige Tyskland af Sebastian Wittrock

Engang var Stefan George den mest kendte og kontroversielle digter i Tyskland. I dag er han mere eller mindre glemt. I de første årtier af det 20. århundrede bevægede han sig langsomt fra poesiens verden til politikkens. Han samlede en kult af helt unge mænd og drenge omkring sig, den såkaldte George-kreds, der skulle skabe en ny og åndfuld nation, styret af digterne.

Hvem får del i den nye deleøkonomi? af Stine Engen

Begrebet 'deleøkonomi' rummer et løfte om dannelsen af fællesskaber gennem deling af ressourcer, men mange byer kæmper mod deleøkonomiselskaber som AirBnB, der ikke kan reguleres statsligt og som presser de eksisterende markeder. ATLAS undersøger, om deleøkonomiens fællesskabsbudskab i virkeligheden er forklædt libertarianisme – og socialt underminerende?

I ferien er alle forfattere af Benjamin Nehammer

Forfatterens måde at dandere den på siger noget helt centralt om vores hverdag: I feriens optik tager hverdagen sig ud som en slags menneskeligt status quo. Men behøver det være sådan?

Je suis T-Rex – at være dinosaurus i den antropocæne tidsalder af Stefan Gaarsmand Jacobsen og Eva Krause Jørgensen

Vi lever nu i den antropocæne tidsalder. Det har sci-fi genren vidst i lang tid, og har flere gange vist de katastrofale følger af tidsrejser og genmanipulation. Som kaosteoretikeren i Jurrasic Park forudser, skaber menneskets påvirkning netop uforudsete følger, for »life will always find a way.«

Taxatur i Teheran af Babak Vakili

Den iranske hovedstad har en kaotisk infrastruktur og flere biler, end den kan rumme. Det medfører ikke bare et stort forureningsproblem, men også en sprudlende taxakultur. Babak Vakili reflekterer i dette essay over forholdet mellem trafik og kulturel mentalitet i sine forældres hjemland, Iran, og sit eget fødeland, Danmark.

På besøg i et ikke-land af Mathias Mencke

Transnistrien er et land, der ikke eksisterer. Men grænseovergangen synes virkelig nok. Det samme gør sundheds- og uddannelsesvæsenet, ligesom de krøllede lokale pengesedler. Udenrigsministeren smiler indbydende og snakker demokrati. Alt imens kaster lyssky forretninger lange, sorte skygger.