Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Turister og tanks i 1919.
Anbefaling
15.05.15
Internettet er en guldgrube af velskrevet indhold. Den gode weekendlæsning er kun et par klik væk. Hver fredag anbefaler ATLAS en håndfuld gode artikler.

I A New Day is Dawning in Cuba rapporterer den amerikanske forfatter Gary Shteyngart fra Cuba, som han besøgte tidligere i år, kun få uger efter at Obama havde erklæret, at USA efter 53 år langsomt vil begynde at lempe sanktionerne mod landet. Artiklen giver et fint glimt af et land på nippet til forandring, men er også et glimrende eksempel på, at rejsejournalistik ikke behøver at være dårlig journalistik.

Den engelske avis The Guardian publicerede tidligere på ugen en artikel om Syriens sandhedssmuglere. Det vil sige de individer som smugler dokumenter ud af landet med henblik på at sikre beviserne, når – man fristes til at sige, hvis –  Assad og hans regime engang i fremtiden retsforfølges for deres krigsforbrydelser i forbindelse med konflikten, som det indtil videre anslås har kostet op til 220.000 mennesker livet.

ATLAS' egen skribent, Frederik Sundby-Lebech, har undersøgt digitaliseringens litterære ansigt. Hvordan påvirker det forfattere, forlag og biblioteker, at e-bogen langsomt men sikkert vinder terræn i Danmark.

I PEN and Charlie Hebdo forklarer forfatter og medstifter af det amerikanske magasin n+1, Keith Gessen, hvorfor han valgte at underskrive en protest mod PENs årlige gallamiddag, hvor organisationens ytringsfrihedspris blev tildelt det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

I disse uger markeres hundrede-året for Saul Bellows fødsel. En anden og lidt overset amerikansk immigrantforfatter er Bernard Malamud. Her oplæser Aleksandar Hemon hans novelle A Summer's reading

Arbejder Martin Lidegaard for Mærk eller demokrati i Bahrain? I denne kommentar opfordrer Karen Fowler Lund landets udenrigsminister til at gentænke sit "stille diplomati". 

Tanks og turister. De to lyder umiddelbart uforenelige, men ikke desto mindre figurerer begge i denne fotoserie fra 1919. Bemærk det franske alpelandskab i baggrunden.