Print artikel

Kunst om sommeren

The Apology. Fra Jette Hye Jin Mortensens udstilling på Overgaden
Anbefaling
25.07.13
Kunstguiden viser vej til sommerens bedste udstillinger på gallerier og museer. Mest i København, men med en enkelt afstikker til Venedig.

Sommeren er over os. København er ret stille. Men der gemmer sig mangen en god udstilling at kaste sig over skulle regnen dukke op (eller hvis man fik lyst til at søge skygge og kultur). Så op på cyklen (eller ind i flyet) og ud og oplev alt det skønne, der findes.

 

The Apology på Overgaden

 

FORDI det er en af de stærkeste småudstillinger jeg har set længe. Fordi den evner at være dybt rørende uden at være patetisk samt politisk uden at være hellig. Og fordi den formår at hudflette kulturhistorie med en personlig historie. Og fordi den kredser om emner som kollektiv og individuel hukommelse, traumer, adoption, historiske tvangsfjernelser, dna og sanselighed. Den skal opleves!

Jette Hye Jin Mortensen, Overgaden, Kbh K, til 18.08

 

Yoko Ono - Half-a-wind Show på Louisiana

 

FORDI hun er sej – et ikon og en legende! Og fordi hun stadig - i en alder af 80 – insisterer på at prædike LOVE. Og fordi udstillingen viser en ret stor række af hendes initiativer og projekter gennem tiderne – både poesi, film, fotografi, tegning og musik samt flere større installationer og helt nye værker. Og fordi der er fedt i Humlebæk på en sommerdag.

Yoko Ono, Louisisana, Humlebæk til 29.09

 

Possible Archives på Nikolaj Kunsthal

 

FORDI det er interdisciplinært kunst, der fungerer. Og fordi der er nogle virkelig gode og såkaldt grundige og tildels stedsspecifikke videoværker – og fordi det er en gedigen og stor udstilling, der efterlader mulighed for at differentiere sin oplevelse via de enkelte værker. Og fordi man i al sin enkelhed kan gå på opdagelse i Mauricio Dias (f. 1964 Brasilien) and Walter Riedwegs (f. 1955, Schweitz) verden, der har været udstillet i både Venedig og på Documenta.

Dias & Riedweg, Nikolaj Kunsthal, Kbh K, til 18.08

 

Ligegyldig hvorhen, blot udenfor verden på Nicolai Wallner

 

FORDI det er nogle ret fine værker, der er godt sat sammen æstetisk og fordi man samtidig fornemmer en art historiefortælling, der udspinder sig mellem værkernes materiale og udtryk – og ikke mindst fordi man altid skal holde et vågent øje med kurator og kunstner Alexander Tovborg.(og også fordi det er en god titel) – og ligeså fordi man kan fortsætte ind til Nils Stærk og se Tove Storchs fantastiske installation.

Gruppeudstilling kurateret af Alexander Tovborg, Nicolai Walner, Kbh V, til 03.08

 

Venedig-biennalen i Venedig

 

FORDI det er et rigtig godt sted opdatere sine oplevelser med kunstens væsen. Fordi den kuraterede udstilling: The Encyclopedic Palace, der er skabt af Massimiliano Gioni (Fra New Museum, NYC) har mange ikoniske værker og et fokus på spiritualitet, det hinsides, surrealisme og beslægtede ’alternativer’, der er oppe i tiden; man mødes af Jungs røde bog og en stribe Steiner-værker – og så går det ellers sin gang gennem video, installation, performance, maleri, foto etc til man når Walter de Marias Broken Kilometer. Fordi udstillingen vokser på en, efter man har forladt den synkende ø. Og også fordi man kan se alle de nationale pavilloner, hvor Danmark er er repræsenteret af Jesper Just, der har omdannet hele hytten til én stor videoinstallation bestående af 5 screens/film, der tager os med på tur rundt i den kinesisk paris-replikaby Hangszhou. Filmenes arkitektoniske rammesætning emmer af restorativ nostalgi, der tildels får kontrast af en mere refleksiv nostalgi fremhævet af lydbilledet, de sorte skuespillere og den såkaldte stemning i filmene og rummet. Publikum ledes ud gennem pavillonernes ’baglokale’ – og det hele er ret intimt og virkningsfuldt - og måske en smule fortænkt. Og især fordi en række af alle de andre nationale pavilloner også er gode – især skal fremhæves Jeremy Dellers nærmest geniale bidrag til den engelske pavillon og den meget fine og klassisk poetisk-kloge udstilling i den skotske pavillon med Corin Sworn, Duncan Campbell og Hayley Tompkins. Samt naturligvis en hel masse mere. Så når du alligevel skal til Italien fopr at holde ferie, så læg vejen forbid Venedig fordi du bliver klogere og verden bliver smukkere.

Venedig-biennalen, Venedig, til 24.11

 

Degas’ Metode på Glyptoteket

 

FORDI det er en fantastisk samling af den særlige og minutiøse pariser-boheme, der eftersigende så det som sin pligt at hæve sig uovertruffent over den natur og dermed foretrak det kunstige fremfor det naturlige, hvilket ellers var de fleste kunstneres udgangspunkt i hans samtid. Og fordi det er kunsthistorie når det er allerbedst med gennemtænkt kuratering, der tilmed overrasker og ikke mindst fordi, det altid er en fornøjelse af bevæge sig ind i bryggerens gamle smukke kunstbygning, der bugner af skatte og oplevelser.

Edgar Degas, Glyptoteket, Kbh K, til 01.09