Print artikel

29 timers svømning på mellemmadder og kaffe

Cover til singlen
Artikel
29.01.13
I 1937 stod en ung fabriksarbejderske fra Horsens bag en sportssensation, da hun svømmede hele vejen over Kattegat. På Jenny Kammersgaards tid var der ikke noget, der hed præstationsfremmende midler. Altså bortset fra rugbrødsmadder og kaffe.

Et stort set samlet Tour de France-felt har åbenbart måttet ty til doping for at klare de franske bjerge. Anderledes så det ud, dengang Jenny Kammersgaard, en ung syerske fra Horsens, svømmede over Kattegat i 1937.

’Bølgebryder’ er historien om en kvinde, der fandt mod og disciplin til at gøre det umulige. Efter at have skrevet en artikel om Jenny Kammersgaard til Politiken i sommeren 2012, besluttede jeg mig for at dykke endnu længere ned i den utrolige beretning. Det er nu blevet til en biografi på 100 sider, der er udkommet som ’single’ på forlaget Zetland.

På turen over Kattegat svømmede Jenny 93 kilometer. I fugleflugtslinje er der kun omkring halvt så langt, men besværlige strømforhold og stor afdrift endte med at gøre turen meget længere. I 29 timer opholdt hun sig således i det 12-16 grader kolde vand.

Våddragter var der ikke noget, der hed dengang. Som isolation mod det kølige saltvand blev Jenny før turen smurt ind i 10 kg fedt. I forbindelse med min research til fortællingen om Jenny talte jeg med professor Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitet, der forsker i muskler og udholdenhed. Han sagde:

»Opdriften i saltvandet har ladet hende slappe af i perioder, mens musklerne restituerede. Men musklerne har ikke slappet nok af til, at trætheden kunne fortage sig. Det er imponerende, at hun har holdt musklerne kørende i den lave temperatur i så lang tid. Lave temperaturer påvirker nemlig musklernes ydeevne negativt, og selvom hun var smurt ind i fedt, som man jo gjorde dengang, så har det slet ikke været lige så effektivt som nutidens våddragter.«

Samme forsker var imponeret over, at Jenny har kunnet klare udfordringen uden de hjælpemidler, ekstremsportsudøvere har i dag i form af energibarer og saltbalancedrikke, som sikrer den rigtige elektrolytbalance.

Jennys menu så helt anderledes ud. Hun havde sørget for at spise godt med engelsk bøf på forhånd, og når hun alligevel blev sulten undervejs, blev der rakt mellemmadder ned til hende. Solide humpler af rugbrød med pålæg imellem.

Da hun efter at have svømmet hele natten, meldte til besætningen på følgebådene, at hun skam stadig var helt frisk, kom de i tanker om, at hun slet ikke har fået noget at drikke hele natten. Derfor blev skipperens kone straks bedt om at sætte morgenkaffe over til Jenny. Til aftensmad på dag to tilberedte skipperkonen rødspætte med kartofler, som en af mændene på båden fodrede Jenny med nede i bølgerne. 

Der var ikke så meget pjat med Jenny. Og det er noget af det, der gør historien om hende til noget større end bare beretningen om en sportspræstation. Det er også fortællingen om en tid, hvor der stadig var uopdaget land (og vand), og hvor det krævede ekstreme overmenneskelige præstationer at skrive sig ind i historien som den første, der klarede sådan en udfordring. 

-

’Bølgebryder’ er udkommet på forlaget Zetland. Den er på 100 sider, rigt illustreret, og kan købes for 36 kr. på www.zetland.dk.  Forfatteren Tommy Heisz er freelancejournalist og skriver på fast basis for ATLAS.