Print artikel

ATLAS litteraturfilm

Anbefaling
19.12.17
ATLAS litteraturfilm er film, der sætter fokus på en række af de stærkeste udgivelser i dansk litteratur i det forgangne år. I denne udgave synes et gennemgående tema i de udvalgte værker at være katastrofer i alle størrelser; den humanitære katastrofe i Syrien, den personlige katastrofe og frygten og angsten for potentielle katastrofer for os selv om dem vi holder af.

Velsignelser

Caroline Minor

I år udkom Caroline Minors anden udgivelse, novellesamlingen Velsignelser.

En af novellerne, Sorgens Have, tager afsæt i Minors oplevelser, da hendes daværende kæreste og far til deres fælles barn væltede på cykel en nat i december. Skiftevis fortæller Minor om forelskelsen og om konsekvenserne af ulykken og maler alle beskrivelser af forelskelsen i et ubærligt lys, fordi man fra begyndelsen kender til den uundgåelige afslutning.

Novellen er en nøgtern beskrivelse af det at miste og giver med en konsekvent ro i sproget følelsen af at være fanget i en undtagelsestilstand mellem den lykke der var engang, og den lykke der en dag må komme.

Du må ikke græde - for så mister du blod

Nagieb Khaja

Nagib Khaja er anerkendt journalist med adskillige bidrag til Al Jazeera, BBC, Guardian, VICE, m.fl., og i år udgav han sin anden bog med titlen Du må ikke græde - for så mister du blod, der er en samling af rapportager fra det borgerkrigsramte Syrien.

Et af kapitlerne har titlen Tragedien i Aleppo og omhandler byens fald, da kampene var mest ødelæggende. Med udgangspunkt i kapitlet og byen taler han med den syriske læge og debattør Haifaa Awad, der sammen med Khaja i år var nomineret til DIGNITY-prisen der uddeles af Dansk Institut Mod Tortur.

Bogen er et sjældent vidnesbyrd fra det oprørskontrollerede Syrien hvor Khaja som den eneste danske journalist, og som en af få journalister i verden, har kunne rapportere fra bl.a. det østlige Aleppo.

Billederne fra Aleppo er fra Khajas dokumentarfilm ‘Under Russia’s Fist’ og ‘Syrias White Helmets’.

Graceland

Ida Holmegaard

Graceland er Ida Holmegaards anden roman og en fortælling i tre kapitler med hver sin hovedperson.

Et hovedtema i Graceland er angsten og frygten for alle de katastrofer, der potentielt venter os selv og dem vi holder af; frygten for at blive forladt af den man er forelsket i, eller frygten for at ens fly styrter ned.

Det tredje kapitel hedder, og handler om, Theo, der i New York oplever en næsten filmisk forelskelse i den jævnaldrende Kamal. Vi hører hvordan Theo ofte vandrer rundt i det kvarter hvori Kamal bor, i håbet om at de skal mødes, eller hvilke tanker Theo gør sig om at sidde i den rigtige lyssætning og drikke rødvin og andre måder hvorpå forelskelsen kan påvirkes.

Efterfølgende følger vi Theo på vej i lufthavnen, mod juleaften i Danmark, og vi oplever hvordan angsten for at blive forladt langsomt forvandles, til angsten for at flyet styrter ned.

Relikvie

Julie Mendel

Mod slutningen af året udkom Julie Mendels første digtsamling, Relikvie.

Teksterne i Relikvie kredser om at være ensom og alene blandt mennesker. De fortæller, som Mendel forklarer i filmen, om forelskelsen som et umuligt projekt, fordi man altid går rundt og frygter, at det er nu eller måske i aften, at det hele ramler sammen. Midt i ensomheden har teksterne været et forsøg på en frelse.