Print artikel

Høstblomst eller mentalmekanik

Anbefaling
20.01.11
Ny bog afsøger immigranttilværelsen med indsigt og humoristisk bid. Bogen har høstet pæn succes i England og udkommer nu på dansk.

Immigrantens liv er et liv præget af indre splittelse, skyld, fortrængning, fornægtelse og melankoli. Det skriver albaneren Gazmend Kapllani i en ny bog, som udkommer i næste uge. Det er ikke så usandsynligt, at det rager de fleste danskere en høstblomst, men hvis man alligevel har en smule interesse i, hvordan det påvirker menneskers mentalmekanik at flytte til et andet land, er Kapllanis »En Lille Grænsedagbog« et rigtig godt sted at starte.

I 1991 rejste Kapllani til fods fra Albanien til Grækenland for at begynde en ny tilværelse. Efter et længere ophold i en flygtningelejr arbejdede han blandt andet som bygningsarbejder, opvasker og i en kiosk samtidig med, at han begyndte at studere på universitetet, hvilket resulterede i en phd i filosofi. Bogen er resultatet af Kapllanis reflektioner omkring identitet og tilværelse som immigrant. En af bogens metoder er humoren, hvormed Kapllani -som der stod i Times Litterary Supplements anmeldelse af den engelske udgave- reflekterer generelt over det tragikomiske liv i eksil. Atlas anbefaler.

En lille Grænsedagbog udkommer d. 31 januar på forlaget Pressto. 144 sider, 199 kr.

>Kan blandt andet købes her

>Anmeldelse af den engelske udgave i The Guardian